Passa al contingut principal

Com treballem les matemàtiques a l'Escola Bressol Cobi?


Ja fa uns cursos que membres del claustre de l'escola estan aprofundint en l'especialització del treball de les matemàtiques amb infants dels 0 als 8 anys, gràcies a formacions oferides des del CESIRE (Centre de Recursos Pedagògics Específics de Suport a la Innovació i Recerca Educativa). Tan gran ha sigut la motivació que aquest darrer curs elles mateixes s'han animat a ser les formadores encarregades d'explicar com aprenen matemàtiques els infants durant el primer cicle d'educació infantil.
També, des del servei Bressol de l'Institut d'Educació de Barcelona, s'ha potenciat un grup de treball format per diferents professionals dels equips educatius d'algunes Escoles Bressols de la ciutat amb la idea d'analitzar i aprofundir com es desenvolupa el pensament matemàtic de l'infant de 0 a 3 anys i com ho portem a terme.

Us deixem un petit tast...

Els fets matemàtics són presents en la majoria de les situacions de l'escola bressol, només cal que els educadors tinguem sempre a punt les ulleres amb mirada matemàtica per poder extreure'n el màxim profit possible. Aquestes situacions fan referència a les estones de joc però també a les estones d'hàbits i rutines (fil conductor del dia a dia a l'escola).
En aquesta primera etapa d'aprenentatge (0-3 anys) és quan s'inicien les exploracions que acosten als infants a la descoberta de la noció de les diferents qualitats i funcionalitats dels objectes, la quantitat en la qual es presenten, les seves formes i la seva situació en l'espai. En els seus jocs descobreixen, de forma informal i lúdica, que els objectes estableixen relacions entre ells, s'agrupen, es mouen, es projecten, es transformen...
Les propostes educatives que oferim a l'escola permeten als infants fer els primers aprenentatges matemàtics intuïtius però absolutament necessaris per poder fer connexions amb les matemàtiques més formals que aprendran a nivells superiors.

Els educadors són els responsables de programar i organitzar aquestes propostes, les quals han de promoure processos de manipulació, d'experimentació, d'emissió d'hipòtesis i de construcció de projectes, la cooperació entre iguals i l'expressió i reflexió. Són els adults els que han d'aprofitar els moments espontanis de la vida quotidiana provocant petits conflictes cognitius, verbalitzant les situacions juntament amb els infants o bé, simplement, deixant fluir les situacions i les idees.

A continuació, i en format visual, us deixem alguns exemples de diferentssituacions en què les matemàtiques són presents. Sou capaços de posar paraules al que està passant a cada fotografia? Recordeu posar-vos les ulleres matemàtiques per descobrir els continguts matemàtics que s'estan treballant!


  • Hàbits i rutines
  • La panera dels tresors
  • Les paneres temàtiques
  • El joc heurístic
  • L'experimentació i manipulació amb material
  • Les bosses tafaneres
  • Els minimons


Recordeu! El coneixement matemàtic permet començar a comprendre l'estructura del món i estructurar la ment dels infants, així com augmentar la seva capacitat per raonar i interpretar el món que ens envolta.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

PREINSCRIPCIO I MATRICULA A LES ESCOLES BRESSOL DE BARCELONA

Un passeig per l'escola: EL NOSTRE PROJECTE EDUCATIU AMB IMATGES

L' EBM   Cobi  forma part de la Xarxa d'Escoles Bressols Municipals de Barcelona i està situada al barri de la Vil·la Olímpica, al districte de Sant Martí. Va ser inaugurada l'octubre de 2011. L'escola consta de nou estances situades en planta baixa que es comuniquen entre elles i cadascuna ofereix sortida directa al jardí i a una gran sala d'usos múltiples que anomenem  SUM . A  Cobi  entenem l'escola bressol com un espai educatiu on tots els seus integrants aprenem a viure i a conviure junts. Pensem que ha de ser un lloc en el qual, partint dels drets i de les necessitats dels infants, creient en les seves capacitats i actuant en conseqüència, es promoguin els valors de la vida quotidiana, de la convivència i del respecte. EN AQUEST VÍDEO US OBRIM LES PORTES DE L'ESCOLA :   El nostre projecte educatiu té com a principal protagonista l'infant. Creiem que els infants són éssers capaços i competents, amb diferents nivells de desenvol

"ELS PATIS DE BRESSOL OBERTS AL BARRI"

   Benvolgudes famílies Us fem saber que a partir del gener el jardí de l'escola formarà part del projecte de ciutat "ELS PATIS DE BRESSOL OBERTS AL BARRI"   ********* Queridas familias Os hacemos saber que a partir del 23 de abril el jardín de la escuela formará parte del proyecto de ciudad "LOS PATIOS DE CUNA ABIERTOS AL BARRIO" Sereu molt benvingudes!!!!!