Passa al contingut principal

L'hort de l'escola: un espai educatiu per a tota la comunitat


A l’EBM Cobi tenim la gran sort de disposar d’un ampli jardí dedicat a l’hort. És per aquest motiu que, des dels inicis d’obertura de l’escola, duem a terme anualment un projecte que permet a tota la comunitat educativa aprendre mentre gaudim i col·laborem en el manteniment d’aquest recurs mediambiental.  

L’equip educatiu,  infants, famílies i, de manera setmanal, els usuaris del C.O. Bogatell participem de les propostes pensades i organitzades pel claustre que permeten aprendre mitjançant les vivències directes: experimentant, tocant, cavant, plantant, regant, collint... tot sentint els elements (la terra, l’agua, els sol,...) en primera persona.
A l’hort els infants s’inicien en els aprenentatges que tenen a veure amb l’art de cultivar, el respecte a la natura, descobreixen els cicles biològics de les plantes i comparteixen aquestes descobertes amb els adults que acompanyen aquest procés educatiu.
En cada sortida a l’hort els infants posen en marxa els cinc sentits: observen una gran varietat de colors vius (el verd predomina però les flors i els fruits a la primavera ens ofereixen grocs, blancs, roses, taronges, liles,...), poden apropar-se i tocar la terra, les plantes, les hortalisses, intentar caçar l’aigua amb les mans, s’apropen per poder olorar els perfums de les herbes aromàtiques, l’olor de la terra i l’herba humides, també gaudeixen escoltant el cant dels ocells, el soroll del reg, i, a més a més, assaboreixen els sabors de les fruites, verdures i hortalisses que collim entre tots.    



L’adult té un paper molt important en aquests moments de relació amb la natura. Cal que educadors i familiars acompanyin cada descoberta, cada troballa, tot posant paraules a les a les experiències, a les accions i a les sensacions i sempre mostrant una actitud de respecte i cura vers l’entorn.

Les famílies, tal com hem dit abans, tenen un paper primordial durant tot el projecte. L’AFA té una comissió encarregada de l’hort la qual, juntament amb les complementaries de l’escola, organitzen les propostes que estructuren aquest projecte i animen a totes les famílies del centre a participar-hi: la plantada de llavors durant les vacances de Nadal, el transplantament d’aquestes llavors pel febrer, la plantada de planter al llarg del curs (segons l’època de cada planta), ens acompanyen a regar, a collir,... A més, l’AFA, junt amb la cooperativa  les “Tres Quarteres”, van crear una cooperativa de consum que fa arribar a l’escola cada dimecres productes ecològics i de proximitat dels quals en poden gaudir les famílies. D’aquesta manera s’encarreguen de difondre els valors de del consum responsable i la importància d’una alimentació saludable. 


Per altra banda, els usuaris del C.O. Bogatell, cada dimarts, ens ajuden en el manteniment d’aquest espai i, a més, acompanyen als infants en les propostes organitzades: arranquen males herbes, collen verdures i fruites, reguen les plantes,...

A Cobi l’hort fa possible la consolidació de valors i actituds de respecte mediambiental mitjançant un munt de propostes inserides en la nostra vida quotidiana, d’aquesta manera els més petits experimenten de manera vivencial i, per tant, significativa gran varietat de processos d’aprenentatge essencials en els primers anys de vida. 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

PREINSCRIPCIO I MATRICULA A LES ESCOLES BRESSOL DE BARCELONA

Un passeig per l'escola: EL NOSTRE PROJECTE EDUCATIU AMB IMATGES

L' EBM   Cobi  forma part de la Xarxa d'Escoles Bressols Municipals de Barcelona i està situada al barri de la Vil·la Olímpica, al districte de Sant Martí. Va ser inaugurada l'octubre de 2011. L'escola consta de nou estances situades en planta baixa que es comuniquen entre elles i cadascuna ofereix sortida directa al jardí i a una gran sala d'usos múltiples que anomenem  SUM . A  Cobi  entenem l'escola bressol com un espai educatiu on tots els seus integrants aprenem a viure i a conviure junts. Pensem que ha de ser un lloc en el qual, partint dels drets i de les necessitats dels infants, creient en les seves capacitats i actuant en conseqüència, es promoguin els valors de la vida quotidiana, de la convivència i del respecte. EN AQUEST VÍDEO US OBRIM LES PORTES DE L'ESCOLA :   El nostre projecte educatiu té com a principal protagonista l'infant. Creiem que els infants són éssers capaços i competents, amb diferents nivells de desenvol

"ELS PATIS DE BRESSOL OBERTS AL BARRI"

   Benvolgudes famílies Us fem saber que a partir del gener el jardí de l'escola formarà part del projecte de ciutat "ELS PATIS DE BRESSOL OBERTS AL BARRI"   ********* Queridas familias Os hacemos saber que a partir del 23 de abril el jardín de la escuela formará parte del proyecto de ciudad "LOS PATIOS DE CUNA ABIERTOS AL BARRIO" Sereu molt benvingudes!!!!!